Доктори признават: Висок клас магнезий кара сърцето да работи безотказно

Article title 2


Магнезият е незаменим ко-фактор за протичането на над 300 метаболитни процеса в човешкото тяло и всеки от нас трябва да си го набавя ежедневно, за да поддържа високо качество на живот.

 

И тъй като човешкият организъм не произвежда магнезий и той не се складира в тялото, ценният минерал трябва да се набавя допълнително! Според Световната здравна организация, милиони хора по света страдат от дефицит на магнезий, без дори да го осъзнават.

 

Сред най-често срещаните причини за това са ежедневният стрес, умственото или физическо претоварване и обездвижването, но и лошата храна.
 

 

Състоянията, които повишават риска от дефицит на магнезий, включват стомашно-чревни заболявания, диабет тип 2, употреба на диуретици, алкохолна зависимост, предменопауза и менопауза.

 

Проучвания показват, че възрастните хора също попадат сред рисковите групи страдащи от магнезиев дефицит, тъй като стареенето причинява намалена абсорбция на магнезий в червата и повишено отделяне с урината. Освен това възрастните хора по-често приемат лекарства за хронични заболявания, които могат да намалят запасите от магнезий, съобщава Harvard TH Chan School of Public Health в научна статия посветена на магнезия.

 

Магнезият играе съществена роля в нервно-мускулната проводимост и предпазва от прекомерно възбуждане на невроните. Поради тези важни функции в нервната система, минералът помага за справяне с умора, стрес, тревожност и депресия. Но може би най-важната му роля е да поддържа нормалното функциониране на мускулната система. А кой е най-важният мускул в тялото ни? Разбира се това е сърцето.

 

Сърцето е двигателят на тялото ни.


То е най-силният и най-активен мускул, отговорен за всички процеси, които се извършват в организма ни. Сърцето снабдява тялото с кръв, която разнася кислород и хранителни вещества до мозъка, органите и мускулите. То работи денонощно, дори когато си почиваме или спим.  За да работи безотказно то има нужда от ежедневна подкрепа, а магнезият действа като електро проводник, който свива мускулите и кара сърцето да бие стабилно.

 

За да разберем каква е РОЛЯТА НА МАГНЕЗИЯ В КАРДИОЛОГИЯТА И КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МАГНЕЗИЙ ЗА СЪРЦЕТО потърсихме експертното мнение на Проф. д-р Диана Трендафилова, специалист по кардиология и началник на клиника по кардиология в УМБАЛ “Проф. Д-р Александър Чирков", гр.София. С богат опит в коронарно, каротидно и периферно стентиране.

 

 

Проф. Трендафилова, каква е връзката между магнезия и сърдечно-съдовата система?

 

Магнезият е необходим минерал, който предпазва от увреждания на мускулната тъкан на сърцето, т.е свързва се с ритмичното и правилно съкращаване и отпускане. Ролята му е свързана с над 300 ензимни реакции в организма, като тези, отговорни за регулирането на кръвното налягане, гликемичният контрол и липидната пероксидация. Следователно е от решаващо значение и за сърдечно-съдовата система.

 

Магнезият е четвъртият по разпространение в организма катион и участва в много жизненоважни физиологични процеси, регулиращи сърдечно-съдовата функция. Той играе ключова роля в модулирането на гладкомускулния съдов тонус, в ендотелната клетъчна функция и в миокардната възбудимост, а тези процеси заемат централно място в патогенезата на някои сърдечно-съдови заболявания като хипертония, атеросклероза, коронарна болест на сърцето, застойна сърдечна недостатъчност и сърдечни аритмии.

 

Защо трябва да следим нивата на магнезий в организма?

 

Магнезият е водоразтворим, затова прекомерното изпотяване или увеличеното уриноотделяне засилват риска от развитие на дефицит. В кардиологията проследяването на нивата на магнезий е особено важно при пациенти със сърдечна недостатъчност, тъй като те приемат тиазидни диуретици, които водят до засилено уриноотделяне и респективно до намаляване нивата на магнезий и калий в организма. Това от своя страна увеличава риска от аритмии. Магнезият и калият взаимно влияят на концентрациите си. Доказано е, че нивото на калий в мускулите няма да се нормализира, ако магнезият също не достигне нужните нива.

 

Какво е ХИПОМАГНЕЗИЕМИЯ и какви опасности крие?

 

Хипомагнезиемията е магнезиев дефицит. Тежкият недостиг на магнезий е опасно състояние, което провокира ускорено стареене на сърдечния мускул. Липсата на магнезий води и до насищане с калций, което може да предизвика хиперконтракция на клетките на сърдечния мускул – състояние, способно да причини сърдечен удар. Допълнителният прием на магнезий подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система и ускорява възстановяването на страдащите от сърдечно заболяване. Снабдяването на организма с необходимото дневно количество от минерала значително намалява и риска от внезапна сърдечна смърт при жените.

 

Как да си набавим необходимото количество магнезий и да се предпазим от сърдечно-съдов инцидент?

 

Магнезий + В Комплекс на ABOPharma е продукт, който съдържа оптимално количество магнезий, така че да попълни липсите  в тялото на този важен минерал и се различава от останалите продукти с високата си доза магнезиеви йони.


Витамините от група В от своя страна подобряват усвояването на магнезия и повишават неговата активност. Таблетката не е филмирана, което е доказателство за използването на най-висококачествена магнезиева сол под формата на магнезиев карбонат. Ако качеството на солта е лошо, спояването в таблетка на практика е невъзможно. Една таблетка задоволява дневните потребности на възрастен индивид. 

 

Прилагайки на пациентите дневен прием на Магнезий + В Комплекс, ние повлияваме в две направления едновременно - подпомагаме нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и подобряваме мускулната и неврологична дейност. 

 

В комбинация с медикаментите, които изписваме, Магнезий + В Комплекс на ABOPharma води до адитивен или допълващ ефект, без никакви странични действия. Той е изключително подходящ за всички, които имат проблеми с кръвното налягане, като спомага за регулиране на стойностите му. Продуктът притежава и лек лаксативен ефект.

 

Може ли магнезият да намали риска от остър инфаркт на миокарда?

 

С възрастта организмът отслабва и губи енергия и тонус. Възрастните хора променят стереотипа си на хранене и диетата им става оскъдна и бедна на веществата нужни на тялото, за да функционира пълноценно. В резултат на това, мускулите отслабват. Налице са неврологична тревожност, нарушения в психическото здраве и поява на крампи.

 

Стабилизирайки миокардната клетка, индиректно намалява риска от появата на злокачествени аритмии. Затова спокойно можем да твърдим, че магнезият действа в посока за намаляване риска от инфаркти. В моята практика предписвам Магнезий + В Комплекс на ABOPharma, защото съм сигурна в неговите терапевтични качества.

 

С магистър-фармацевт Маргарита Бартошек разговаряме защо българинът избира Магнезий + В Комплекс на ABOPharma.

 

На първо място, това е високата доза магнезиеви йони в продукта. Всяка таблетка съдържа най-висок фармацевтичен клас магнезиев карбонат.

 

Магнезий + В Комплекс на ABOPharma са таблетки, разработени по специална технология, която позволява максимално бързото им разтваряне и усвояване от организма.

 

Формулата на Магнезий + В Комплекс на ABOPharma е резултат от дългогодишни проучвания и съчетава в състава си една от формите с най-висока бионаличност на магнезий, която е произведена в Германия, а оформянето на крайния продукт е завършено в една от базите на ABOPharmа в Холандия.

 

Една таблетка Магнезий + В Комплекс на ABOPharma осигурява 10.3 mmol магнезиеви йони и е напълно достатъчна, за да осигури оптималния дневен прием на един възрастен за деня.

 

Наличието на витамини от група В подпомагат значително усвояването на магнезия в организма и същевременно повишават активността му. 

 

Формулата на продукта съдържа и витамин В2, който действа като антиоксидант и спомага за превръщането на храната в енергия. Той участва в производството на червените кръвни телца, нужен е за производството на антитела, засилва функциите на имунната система и прави организма по-устойчив на вируси и бактерии.

 

ПРОМОЦИЯ В АПТЕКИ СОФАРМАСИ ДО 31.10.23

 

 

КУПИ ОНЛАЙН - ТУК!