Защита на кърменето - споделена отговорност ! Abopharma част от Световна седмица на кърменето 2021

Article title 2


Всяка година през месец Aвгуст се отбелязва Световната седмица на кърменето с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Тази година Световната седмица на кърменето минава под надслов „Защита на кърменето – споделена отговорност“. Основната цел е да фокусира общественото внимание върху кърменето като човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва и да очертае необходимостта от съвместни усилия на много равнища, особено в контекста на световна криза, за да може това да стане реалност.

 

Лекарите са категорични, че кърменето има много доказани ползи за здравето както на майката, така и на кърмачето. Кърмата превъзхожда всяка друга храна и съдържа всички хранителни вещества, от които бебето се нуждае през първите шест месеца от живота. Кърменето подпомага имунната система, предпазва от диария и често срещани детски заболявания като пневмония и може да има и дългосрочни ползи за здравето на майката и детето, като например намаляване на риска от наднормено тегло и затлъстяване в детска и юношеска възраст и намаляване риска от рак на яйчниците и рак на гърдата при майката. В допълнение към това, съкровеният акт на кърмене изгражда силна връзка между майката и бебето и дава на новороденото нужните спокойствие, комфорт и топлина.

 

Световната Здравна Организация силно препоръчва децата да се кърмят изключително до 6 месечна възраст и да продължават да приемат майчина кърма заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си. За да се случи това, обаче, е необходима силна емоционална подкрепа от близките и от обществото, от медиците, от работодателите и медиите. Всичко това, в комбинация със знания и информираност , ще помогнат на майката да се справи с това предизвикателство, въпреки множеството бариери.

 

Колики при кърмените бебета

Коликите са една от загадките на природата. Коликите не са болест, а етап от физиологичното развитие на бебето до 3 - 4 месеца. Изразяват се с внезапен, безпричинен плач, при здраво и добре развиващо се бебе. Бебето има колики когато:

 

- плачът продължава най-малко 3 часа дневно

- плачът с тази сила и цикличност е през 3 и повече дни от седмицата

- плачът се задържа в последните 3 седмици

 

В дебелото черво се образуват излишни газове, защото физиологично произвежданият от бебето ензим лактаза е недостатъчен да преработи поетата с млякото лактоза. Това е така нареченият временен физиологичен лактазен дефицит. Бебето се храни с мляко и изпитва затруднения да усвои лактозата от него. Неусвоената лактоза ферментира и образува излишни газове.

 

Причината за появата на коликите все още не е изяснена, но се смята, че при кърмените бебета има 3 ситуации, които могат да доведат до обострянето на състоянието. (Отново се приема, че ако бебето наддава адекватно тегло, то то е здраво.)

 

1) Хранене на двете гърди при всяко хранене

Кърмата, като жива течност, е с променлив състав. Обичайно, първите глътки мляко, които потичат от гърдата, са с относително по-малко количество мазнини. Ако майката сменя гърдите след определен брой минути преди бебето да е „завършило” първата страна, бебето може да получи относително ниско количество мазнини по време на храненето. Това може да доведе до това, че бебето получава по-малко калории и по този начин трябва да се храни по-често. Поради сравнително ниското съдържание на мазнини в млякото, стомахът се изпразва бързо и в червата достига голямо количество млечна захар (лактоза) наведнъж. Протеинът, който усвоява захарта (лактаза), може да не може да се справи едновременно с толкова голямо количество млечна захар и бебето ще има симптомите на непоносимост към лактоза. Р. Нобъл и Ан Бови (1998) наричат това „лактозно претоварване”.

 

Какво може да се направи?

- Не засичайте време и не ограничавайте сукането в определени часове и минути

- Бебетата може да се почувстват по-добре, ако им се предлага да сучат от едната гърда, докато я изпразнят добре (а след това, ако желаят, да им се предложи и другата гърда)

- При следващото хранене, майката трябва да предложи на бебето другата гърда

 

2) Прекалено силен рефлекс на потичане

Ако вашето бебе се дави, задушава се, гълта на големи глътки, задъхва се, кашля или се дърпа от гърдата по време на хранене, вероятно имате свръхпроизводство на мляко. Това може да доведе и до отказване от гърдата, тъй като тя се свързва с отрицателни преживявания.

 

Какво може да се направи?

- Поставете бебето, така че то да се храни нагоре към майчината гърда, където гравитацията работи “против” потока на мляко – поза „люлка“, при която майката се е облегнала назад (може и с помощта на възглавници) е подходяща в случая

- Кърмете по-често

- Оригвайте бебето по-често ако то поглъща много въздух

- Изстискайте, с помощта на ръчна или електрическа помпа, известно количество кърма, след което предложете гърдата на бебето

 

3) Диетата на майката

Храните и веществата, които майката приема, преминават към бебето чрез кърмата и могат да му повлияят. Млечните продукти, специално краве млякото, могат да причинят храносмилателни проблеми и да стимулират появата на колики.

 

Какво може да се направи?

- Майката може временно да спре да яде или пие млечни продукти и да провери как това повлиява състоянието на бебето. Това включва мляко, сирене, кисело мляко, сладолед и всички останали продукти, които съдържат мляко.

 

Особено важно е да се придържате към добре балансирана диета, която да ви осигури всички необходими хранителни вещества. Ако имате притеснения относно това, дали диетата ви е пълноценна, е хубаво да приемате витамини за кърмачки, които да осигурят всички необходими витамини и минерали на майчиния организъм, а след това чрез кърмата да достигнат и до бебето;

Vitamam от Abopharma  e специално създадена формула за бременни и кърмещи жени от витамини, минерали и микроелементи.

Те допринасят за нормалния растеж на тъканите у майката по време на бременност, за нормалната функция на имунната система по време на бременност и кърмене, за намаляване на чувството на умора и отпадналост, за защитата на клетките от оксидативен стрес.

 

 

Трябва ли да спрете кърменето, ако бебето ви има колики?

Ако бебчето ви страда то колики, няма нужда да прекратявате кърменето. Не само кърмачетата, но и хранените с адаптирано мляко бебета, също изпитват колики. Преминаването от кърма към адаптирано мляко дори може да задълбочи проблема.

 

Защо трябва да се избягва отбиването от гърдата?

Практикуващите често съветват отбиването на кърмените бебета със симптоми на лактозна непоносимост, тъй като човешкото мляко има много по-високи нива на лактоза в сравнение с другите млека. Този подход изключително погрешно се фокусира върху лактозата като причинител на проблемите и омаловажава огромното значение на лактозата, и в частност на човешкото мляко, като цяло за бебетата.

 

Лактозата е специфично хранително вещество, ключово за ранното детско развитие, което доставя около 40% от бебешките енергийни нужди, улеснява усвояването на калций и желязо, насърчава развитието на нормална и здрава гастроинтестинална микрофлора и забавя развитието на патогени.

 

Ако традиционните методи за облекчаването дискомфорта на бебето не оказват нужния ефект, има продукти , които идват на помощ. Ние препоръчваме ABOKOLIKEN от ABOPHARMA.

 

ABOKOLIKEN от ABOPHARMA са капки срещу колики, помагащи на бебето да се справи с временния физиологичен лактазен дефицит. ABOKOLIKEN съдържа ензима лактаза и масла от копър и колоцинт. Капките ABOKOLIKEN се прибавят към млякото на бебето при всяко хранене. Не предизвикват запек. Действат в млякото, като разграждат лактозата и я правят лесно усвоима за бебето.

 

Компенсирането на временния физиологичен лактазен дефицит чрез добавяне на 5 капки ABOKOLIKEN във всяко млечно хранене на бебето до 3 - 4 месечна възраст облекчава коликите, съкращава значително времетраенето на плача и ограничава образуването на излишни газове. Капките ABOKOLIKEN подпомагат преработването на основният въглехидрат от млякото - лактозата.

 

При кърмене, изцедете 15 мл кърма (няколко чаени лъжички). Добавете ABOKOLIKEN към изцедената кърма. Съдът с кърмата и добавените капки се разклаща леко. Кърмата с добавените капки се дава на бебето с лъжичка (или биберон). След това кърменето продължава по обичайния начин, като така добавеният ензим продължава да действа по време на цялото хранене

 

При наличието на повече кърма и нейното съхранение в хладилник, е възможно предварителното добавяне на ABOKOLIKEN. При необходимост млякото, с вече прибавения ABOKOLIKEN, се затопля до необходимата температура и може да започне храненето. При по-силно изявени колики дозата може да се увеличи до 10 капки преди всяко хранене.

 

4. Топ 5 мита, свързани с кърменето

 

 Мит 1: Малките гърди нямат достатъчно кърма!

 

Това е мит! Жените с по-малки гърди или  гърди, които не растат по време на бременността, могат да произвеждат достатъчно количество кърма!

 

 Мит 2: Кърменето е болезнено!

 

Това е мит! Нормално е първите дни някои жени да изпитват дискомфорт, но след това, ако кърменето е болезнено - това не е нормално! Консултирайте се със специалист ако вашият случай е такъв;

 

 Мит 3: Трябва да миете зърната си след кърмене? 

 

Да - НО само с топла вода, без препарати, за да не отмивате естествените аромати и мазнини в зоната на зърното, които играят важна роля при кърменето и предпазват от инфекция! 

 

 Мит 4: Спрете да кърмите, ако бебето Ви има диария?

 

Това е мит! Точно обратно - продължете да кърмите, защото кърмата съдържа стомашно-чревни фактори, които защитават стомашната система и предотвратяват дехидратация! 

 

Мит 5: Само кърмата не е достатъчна за Вашето бебе!

 

Това е мит! Кърмата доставя всичко необходимо на бебето :)

 

 

 

В заключение, помнете, имайте търпение, вие сте чудесна майка и се справяте страхотно!

 

Източници:

  1. https://www.who.int/elena/titles/exclusive_breastfeeding/en/
  2. https://www.who.int/maternal_child_adolescent/topics/child/nutrition/breastfeeding/en/
  3. https://pathwaystofamilywellness.org/Breastfeeding/colic-in-the-breastfed-baby.html
  4. http://www.podkrepazakarmene.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5-123.html
  5. https://www.health-e-learning.com/articles/Lactose.pdf
  6. https://www.maichindom-varna.com/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE/%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5