Чревната микрофлора и нейната съществена роля върху общия имунитет и възпалителните процеси в тялото

Article title 2


Абофарма и др. Иваничка Георгиева разказват за връзката между състоянието на чревната микрофлора и общия имунитет на човек

 

Човешкото тяло е дом за милиарди бактериални клетки, които надвишават 3 до 10 пъти броя на човешките клетки. Между тях  има както полезни, така и вредни. Съвкупността от тези клетки се нарича микробиота. Микробиотата играе основна роля за индуцирането, поддържането и функцията на имунната система на гостоприемника. Когато работи оптимално, този съюз между имунната система и микробиотата осигурява защита срещу различни патогени и предпазва клетките от зловредна колонизация. 

Бактериите в човешкото тяло обитават 4 основни екологични ниши – кожа, носоглътка и дихателни пътища, уро-генитален и гастроинтестинален тракт. 70% от тези бактерии се намират в гастроинтестиналния тракт и в частност в червата, където изпълняват жизненоважната си роля и влияят върху здравето, не само на стомашно-чревния тракт, но и на целия организъм. Този процент логично обуславя взаимовръзката между нормалното функциониране на чревната микробиота и ефективния имунен отговор. Важността на това взаимодействие ясно се подчертава от факта, че 70–80% от имунните клетки на тялото се образуват в червата. Лимфоцитите, в частност В и Т лимфоцитите са имунни клетки, които стоят в основата на нашите защитни механизми.

Какво представлява съюзът между чревната микробиота и имунитета?

В нормални условия имунната система насърчава растежа на полезните бактерии и спомага за поддържането на балансирана чревна микробиота, докато от своя страна здравата чревна микробиота произвежда молекулни сигнали, които подпомагат развитието на имунните клетки и допринасят за фината настройка на имунните отговори. Въпреки че промените в състава и плътността на чревната микробиота повлияват локалните имунни отговори, тези промени могат също да причинят имунен дефицит в органи, отдалечени от червата. Например, намаляването на популацията на чревните полезни бактерии чрез широкоспектърно антибиотично лечение може да доведе до притъпен отговор на Т и В-лимфоцитите срещу остра респираторна вирусна инфекция.

Какви са последиците при нарушена чревна микрофлора?

 

Дисбалансът в състава на бактериите се нарича дисбактериоза и може да доведе до нарушаване на чревната епителна бариера - бариерата, която регулира взаимодействието между чревната микробиота, общия имунитет и останалата част от тялото. Това от своя страна повишава чувствителността ни към вирусни и бактериални инфекции. Последиците от дисбактериозата могат да се проявят в цялото тяло, тъй като този дисбаланс може да насърчи неадекватни сигнали към имунната система и съответно, неадекватен имунен отговор, който стои в основата на хроничните възпаления и алергиите и може да е причина за имунен отговор срещу собствените клетки, което води до сериозни автоимунни нарушения. Изводът тук е, че силният имунитет е в пряка корелация с нормално функциониращата чревна микрофлора.

За съжаление, съвременният начин на живот, включително стресът, алкохолът, приемът на някои лекарства, най-вече антибиотици, липсата на физически упражнения и грешки в диетата допринасят значително за чревната дисбактериоза. Най-добрият начин да се справим с това е чрез прием на пробиотици. Тъй като разнообразието на чревната микробиота намалява успоредно с процесите на стареене, приемът на пробиотици е ключов за здравето и имунитета на възрастните хора.

Как да изберем правилния за нас пробиотик?

С нарастването на употребата и разнообразието на пробиотични продукти, се увеличава и объркването как да изберем подходящия за нас пробиотик. При избор на пробиотик е важно да се вземат под внимание няколко основни критерии - брой на живите бактерии, които доставя, щамово разнообразие, жизнеспособност през целия срок на годност на продукта, издръжливост срещу високо киселинната, враждебна среда на стомаха,  опаковка и съхранение, и произход на суровината.

Серия Флора са синбиотици от ново поколение, които отговарят на всички съвременни стандарти за качество. Синбиотиците представляват комбинация от пробиотици и пребиотици. Пребиотиците са фибри, които подпомагат развитието на полезните бактерии и тяхното оцеляване в чревния тракт. Продуктите от серия Флора са специално създадени, за да възстановят физиологичния баланс в нарушената естествена бактериална среда.

Флора 10 съдържа 10 млрд. живи пробиотични бактерии от 7 щама и два пребиотика – фруктоолигозахариди и инулин -  и е изключително подходящ по време на антибиотично лечение.

Флора 8 съдържа 8 млрд. живи пробиотични бактерии от 2 щама и два пребиотика – фруктоолигозахариди и инулин – и е под формата на стик за директна консумация за моментално бърз ефект при всички стомашно-чревни неразположения.

Флора 7 Бимби (под формата на саше или флакон) съдържа 7 млрд. бактерии, фруктоолигозахариди и витамини от група В за здраво детско коремче.

За да достигнат до червата обаче, пробиотиците първо трябва да преминат през стомаха - враждебна, висококиселинна среда, която често унищожава тези полезни бактерии. Всички продукти от серията Флора са произведени в Сан Марино с висококачествени суровини и  по специална технология - микроинкапсулиране, която защитава пробиотичните бактерии и гарантира тяхната жизнеспособност. Те се освобождават едва когато съдържанието им премине в червата,  където ефективно изпълняват благотворното си действие. В допълнение към това, измерванията за броя на жизнеспособните пробиотичните бактерии се извършва в последния ден от срока на годност, а не в деня на производство.

Последно, но не на последно място, опаковката, в която се съхранява пробиотикът също е от изключително значение. При всички продукти от серия Флора всяка доза е индивидуално опакована в саше, стик, флакон или блистерна опаковка. Тук е важно да се акцентира върху това, тъй като този вид опаковка съхранява стерилността на продукта и предпазва от оксидация. За сравнение, пробиотиците под формата на прах в насипно състояние или капсули в тубуси, биват излагани на редица външни влияния – топлина, светлина, въздух, влага - при всяко отваряне на тубуса. Това, респективно, отслабва или напълно унищожава благотворното им действие, още преди да са попаднали в организма.

В заключение, нормалното функциониране на чревната микрофлора има пряка връзка с общия имунитет на човек. В безпрецедентните времена, в които живеем, в условията на световна пандемия, може да почувстваме, че ситуацията е извън контрол, но в действителност все още има много неща, които можем да направим, за които до този момент не сме се замисляли, за да защитим собственото си здраве и здравето на хората около нас. Внимателната грижа и полагането на усилия за поддържането на нормална чревна микрофлора е едно от тези неща. Все пак, още Хипократ е казал, че всяка болест започва от червата.

 

Д-р Иваничка Георгиева, гр. Варна. През 1972 г. завършва МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Специализирала е Вътрешни болести и Гастроентерология. Понастоящем работи като Гастроентеролог в МЦ „Младост” – гр. Варна.