Лекари споделят защо повечето продукти за стави не работят

Article title 2


Купували ли сте продукти, които ви обещават чудотворно изцерение и бързо премахване на болките в ставите, но след това сте се разочаровали и сте посягали към друг продукт, който се рекламира със същите магически свойства, но отново без резултат? Ето какво трябва да знаете, за да направите правилния избор:

 

По статистически данни, заболяванията и проблемите със ставите засягат голям процент българи с тенденция този процент да се увеличава. Причините са различни: напреднала възраст, битови и спортни травми, интензивни физически натоварвания, наднормено тегло, заседнал начин на живот, хирургични интервенции. Важно е да бъдем запознати с проблема, за да изберем най-правилният метод за отстраняването му. 

 

Остеоартритът, още познат като артроза, и остеопорозата са дегенеративни заболявания от хроничен характер, които са съпроводени с болка, ограничена подвижност и значително намаляване на качеството на живот. Oстеоартритът е най-често срещаният артрит и засяга милиони хора в цял свят. Здравите кости са покрити в своите краища с хрущял. С напредването на възрастта, хрущялът, който омекотява взаимодействието между костите се износва, което от своя страна причинява болка, подуване и ограничение в движението. Поради тази причина, остеортритът е още познат като артрит на износването. ОА засяга най-често ставите на ръцете и краката, включително пръстите, китките, коленете, глезените и бедрата. ОА може да се случи на всяка възраст, но обикновено започва през 50-те години и засяга повече жените, отколкото мъжете. Това заболяване започва постепенно и се влошава с времето.

 

 

Остеопорозата от друга страна е състояние което засяга костите и се изразява в намалена костна плътност. Наименованието му идва от латински и буквално означава „порести кости“. Вътрешността на здравата кост е изградена от малки пространства, които наподобяват пчелна пита. Вследствие на остеопорозата, с времето размерът на тези пространства се увеличава, което води до загуба на костна плътност и сила. В допълнение към това, външната страна на костта става по-слаба и по-тънка. Костите стават толкова крехки, че падане и дори най-малко напрежение или стрес, като навеждане и дори кашляне и кихане може да предизвика фрактура. През целият ни живот костите са в постоянен процес на обновяване. С напредването на възрастта обаче все повече се забавя процесът на регенерация на костно вещество и остеопорозата се случва. Симптомите включват болки гърба, причинени от счупен или изместен прешлен, загуба на височина с течение на времето, приведена поза, наличие на една или повече кости, които се чупят по-лесно от колкото предполага нормалното им състояние. 

 

 

За щастие обаче учените са открили начини за управление на остеоартрита и остеопорозата и за предотвратяване или минимизиране на болката и поддържане на мобилност.

 

За ролята на хиалуроновата киселина за поддържането на здрави кости и стави започва да се говори още през 60-те години на миналия век. За разлика от хормоните, които не лекуват ставните заболявания, а само намаляват възпалението, хиалуроновата киселина не само възстановява хрущяла и укрепва костите, но и помага за нормализиране на кръвообращението на мястото на патологията.

 

Хиалуроновата киселина е ключов структурен компонент на ставния хрущял и синовиалната течност, която осигурява гладкото приплъзване на ставните хрущяли и на свързващите се кости едни спрямо други. Една молекула хиалуронова киселина има способността да привлича и да задържа 1000 пъти повече вода в сравнение със собственото си тегло. Това осигурява подходящ вискозитет на синовиалната течност и предотвратява изтичането ѝ по време на огъване и натоварване на ставите. Освен това, хиалуроновата киселина подпомага хранителните функции и регенерацията на хрущялна тъкан.

 

За съжаление обаче в минало поради голямото ѝ молекулно тегло, абсорбцията на хиалуроновата киселина през стомашно-чревния тракт е била невъзможна. Днес, с развитието на ензимните технологии е възможно получаването на нискомолекулни полимери на съединението. Това позволява лесната и пълноценна абсорбция на хиалуроновата киселина под формата на хранителна добавка, която се приема перорално /през устата/.

 

Списание Medicine® публикува през февруари 2021 г. престижно проучване, проведено в болница на Китайския медицински университет, за установяване на ефектът от перорален прием на течна нискомолекулна хиалуронова киселина спрямо интраартикуларни инжекции с високомолекулна хиалуронова киселина при пациенти с остеоартрит на коляното. Проучването откроява пероралното приложение на нискомолекулна хиалуронова киселина като предпочитан начин за лечение на остеоартрит и категорично потвърждава благоприятните ефекти от приема на перорална нискомолекулна хиалуронова киселина при пациенти с ОС на коляното.

 

За огромното значение на нискомолекулната хиалуронова киселина говори и проф. Коларов - председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Той изтъква ролята ѝ при подпомагане на лечението и възстановяването на хиалинния хрущял и при потискането на хрущялната деградация и активността на възпалителната синовиална реакция.

 

Според публикация, поместена през месец май 2020 г. в Националния център за биотехнологична информация (NCBI ) от Института за качество и ефективност в здравеопазването в Кьолн, Германия пък, противовъзпалителните болкоуспокояващи и стероидите могат да облекчат симптомите на ревматоиден артрит, но те не предотвратяват увреждането на ставите. В дългосрочен план е необходимо да се насочи вниманието към средства и продукти, които да дадат резултати в посока елиминиране на причините за появата на ставните болки.

 

Д-р Шарън Планк, специалист по интегративна медицина към Университета в Питсбърг изтъква хранителните добавки, които могат да осигурят облекчението, което лекарствата не могат. Нейните препоръки включват продукти, в чиито състав влизат хондроитин, глюкозамин сулфат и MSM.

 

Но дали е достатъчно наличието на нискомулекулна хиларуонова киселина, за да е максимално ефективен един продукт за стави? 

 

Дали е достатъчно количеството на глюкозамин, хондроитин и МСМ в повечето продукти на пазара?

 

Вижте какво споделят водещи лекари от своята ежедневна практика!

 

НАУЧИ ПОВЕЧЕ - ТУК!

 


Референции:

https://www.healthline.com/

https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/

https://www.webmd.com/arthritis/features/alternatives-and-supplements-for-arthritis-joint-pain

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557374/

https://vogueclinic.bg/hilauronova-kiselina/#hialuronovata-kiselina-malko-istoriya

https://bul.ortopedclinic.com/preparaty-na-osnove-gialuronovoj-kisloty-dlja.php

https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2021/02050/the_effect_of_oral_low_molecular_weight_liquid.55.aspx