ABOPHOLIC META е точната формула за всяка бременна жена - д-р Румяна Янева, специалист акушер-гинеколог

Article title 2


“Метилираната фолиева киселина се усвоява бързо и пълноценно от организма. Тя е задължителна особено през 1-я триместър от бременността”

Д-р Румяна Янева, специалист акушер-гинеколог, гр. Шумен


Д-р Янева, защо бременните жени се нуждаят задължително от допълнителен прием на фолиева киселина?


През първия триместър на бременността изписвам Абофолик мета - метилирана фолиева киселина с Витамини B комплекс. В този начален стадий от бременността, Aбофолик мета е абсолютно необходим препарат с оглед профилактиране на дефекти на невралната тръба и образуването на спина бифида при плода.  При 12% от населението съществува ензимен дефект, който намалява усвояването на приетата  с храната фолиева киселина. Поради тази причина и от факта, че по време на бременност жената има нужда от увеличен прием на фолиева киселина, се препоръчва допълнителният й прием. 


Защо препоръчвате приема на Метилираната фолиева киселина?


Формулата на ABOPHOLIC META съдържа  метилираната фолиева киселина или L- метилфолат, който се усвоява по-бързо от организма от обикновената фолиева киселина и бързо достига нива, при които успешно изпълнява биологичните си функции. Тя е най-подходяща за прием поради по-лесното усвояване от организма. Бременните жени се нуждаят от 400 микрограма дневен прием, което е двойно повече отколкото при останалите.  Особено необходима е при жени с ензимен дефект, при които  тя не може да достигне необходимото ниво и се изхвърля от организма. Точно L- метилфолатът прави усвояването й в тези случаи пълноценно.


При какви случаи предписвате Метилирана фолиева киселина?


Фолиевият дефицит е най-опасен през първите три месеца от бременността на жената.  Освен по време на бременност, тя е подходяща за прием и при анемии, при проблеми със зачеването - това са основните проблеми, които повлиява Абофолик мета и при които аз препоръчвам и съответно изписвам този препарат. В комбинация със селен, тя съдейства за подобряване качеството на сперматозоидите. Фолиевата киселина е подходяща още и при жени с обилна менструация.  В началото на бременността фолиевата киселина повлиява и върху тонуса и подобряване на общото състояние на майката, също така повлиява позивите на гадене характерни за началото на бременността. 


Има ли опасност от предозиране на фолиева киселина?


Няма опасност от предозиране на фолиевата киселина, тъй като излишното количество се изхвърля от организма. Има опасност да не достигне количеството на приетата фолиева киселина, при хора с проблеми в усвояването й, затова е по-добре да се пие именно формата, която Абофолик мета съдържа: L-метилфолат, тъй като тази форма се усвоява по-бързо и пълноценно от организма.  Освен това Абофолик мета съдържа Витамини от В комплекс, които са необходими за да може  фолиевата киселина да бъде усвоена правилно. Те са изключително важни и за изграждане на нервната система на плода, защитават клетките от оксидативен стрес, участват в процеса на делене на клетките.