Учените са категорични: Най-добрият колаген е този, който тялото само произвежда! Но как?

Article title 2


Красива и еластична кожа, здрави стави и сухожилия – всички те са признак за здраве и младост, а общото помежду им е добре познатия на всички колаген. Той обаче започва да се изчерпва в организма на сравнително ранна възраст, а дефицитът му става причина за появата на първите бръчици, проблеми със ставите и подвижността и много други признаци на стареенето. Известно е, че около 25-годишна възраст производството на колаген постепенно започва да намалява, а до 40 нивата на колаген в тялото спадат с около 30%, така около 60-та ни година над половината ни колаген вече е изчерпан.

 

Защо колагенът е толкова важен за здравето и младостта, кои са различните типове колаген и как да компенсираме липсата и най-важното как можем да накараме организма ни сам да произвежда колаген - прочетете в следващите редове.

 

Защо колагенът е толкова важен за здравето и младостта ни?

 

Колагенът представлява структурен протеин, които има ключова роля във формирането на съединителната тъкан в човешкото тяло. Молекулите на колагена образуват мрежа от влакна, която спомага за изграждането на тъканите. Любопитен факт е, че колагенът е най-често срещаната субстанция в организма ни след водата, затова и значението му е толкова голямо.

 

Съществуват много и различни видове колаген, като в човешкото тяло има поне 16 различни типа. Сред тях са колаген тип 1, 2 и 3, както и тип 5 и 10. Най-голямо количество (между 80 и 90% ) от колагена в тялото на човека е именно от типовете 1, 2 и 3. Според някои научни източници, колагенът от тип 1 е до 90 % от необходимия за организма ни.

 

Какви са различните типове колаген и къде се срещат?

 

Както вече изяснихме, най-често срещаните у човешкото тяло типове колаген за 1, 2 и 3. Нека да разгледаме всеки от тях по отделно:

 

Колаген тип 1 - този тип колаген е изграден от еозионофилни фибри и спомага за изграждането на сухожилията, лигаментите, кожата и др. Колагенът от тип 1 участва и във формирането на костната система, а също така се среща и в храносмилателния тракт на човека. Той е важен за предотвратяване на стареенето и появата на бръчки по кожата, както и за растежа на косата и здравината на ноктите.

 

Сред храните, богати на колаген тип 1 са  телешкото месо, популярния напоследък костен бульон, яйцата, рибата и морските дарове.

 

Колаген тип 2 - този тип колаген е ключов за доброто здраве на храносмилателната система, тъй като подпомага възстановяването на чревния епител. Той редуцира пропускливостта на червата и е важен имуномодулатор. Колагенът тип 2 е основен съставен елемент на тъканта на хрущялите и играе важна роля за здравето на ставите. Сред храните най-богати на колаген тип 2 е познатото на всички пилешко месо. На пазара има множество колагеновите хранителни добавки, които са базирани именно на него и са богати на колаген тип 2.

 

Колаген тип 3 – среща се най-често и в най-големи количества в дебелото черво, мускулите, а също и в кръвоносните съдове. Този тип колаген е важен за поддържането на здравето на кардиоваскуларната система, изграждането на мускулите и възстановяването на дебелото черво. Колагенът тип 3 поддържа  костната структура и подпомага значително изгарянето на мазнините. В човешкото тяло най-често се среща  в комбинация с колаген тип 1, а функциите на двата типа са сходни. Подобно на колагенът от тип 1 и тип 3 се среща в храни като телешкото, яйцата и костните бульони.

 

Как да стимулираме организма сам да произвежда колаген?

 

За мнозина приемът на колагенови добавки към основното хранене е оптимален начин да си набавят необходимите количества колаген в допълнение с диетата. Как обаче да сме сигурни, че колагенът, който приемаме се усвоява добре? Важно е да имаме предвид, че поради размерите си молекулата на колагена е трудно да се усвои пълноценно.

 

Много от суплементите на пазара съдържат т.нар. хидролизиран колаген (колагенът е преминал обработка чрез процес на хидролиза, чрез който протеиновите вериги се „накъсват” на по-къси протеинови вериги за по-добра усвояемост). Учените обаче са категорични, че най-добрият колаген е този, който организмът произвежда сам.

 

Клинични проучвания например показват, че приемът на определени нутриенти оказва благотворен ефект при формиране на колаген и съединителна тъкан в човешкия организъм. Сред тях е натуралната форма на силиций, който се съдържа в бамбука. Силицият е основен градивен елемент на съединителна тъкан и играе важна роля в образуването на главните макромолекули като еластин и колаген, насърчавайки тяхната регенерация.

 

Как можем да провокираме организма да произвежда сам необходимия му колаген и кои са препоръчителните добавки, които можем да приемаме, за да го подкрепим в производството на колаген?

 

Прочетете – ТУК!

 


Използвани източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/#:~:text=The%20process%20of%20collagen%20synthesis,occurs%20both%20intracellularly%20and%20extracellularly.

https://www.foodfaithfitness.com/what-is-collagen-types-of-collagen-and-collagen-supplement-benefits/

https://pdb101.rcsb.org/motm/4#:~:text=Collagen%20is%20composed%20of%20three,acids%20forms%20this%20sturdy%20structure.

R B Findik, F İlkaya, S Guresci, H Guzel, S Karabulut, J Karakaya, Effect of vitamin C on collagen structure of cardinal and uterosacral ligaments during pregnancy

Natural forms of vitamin E: metabolism, antioxidant, and anti-inflammatory activities and their role in disease prevention and therapy, Department of Nutrition Science, Purdue University, West Lafayette, IN 47907, USA

Nutritional support for wound healing, Douglas MacKay, Alan L Miller

Vitamin C: a wound healing perspective, Jane Moores

Silicon-dioxide-polyvinylpyrrolidone as a wound dressing for skin defects in a murine model, Öri F, Dietrich R, Ganz C, Dau M, Wolter D, Kasten A, Gerber T, Frerich B.

Vitamins E and C may increase collagen turnover by intramuscular fibroblasts.Potential for improved meat quality, Anangelina C Archile-Contreras, Ming C Cha, Ira B Mandell, Stephen P Miller, Peter P Purslow

Systemic markers of collagen metabolism and vitamin C in smokers and non-smokers with pelvic organ prolaps, M Victoria Estanol, Catrina C Crisp, Susan H Oakley 1, Steven D Kleeman, Angela N Fellner, Rachel N Pauls