До какви поражения могат да доведат антибиотиците? Учените са единодушни!

Article title 2


Едва ли има някой, който не би се съгласил с факта, че на антибиотиците дължим увеличената продължителност на живота си. Открити преди близо един век, те са мощно средство за справяне с различен тип инфекции. Но с времето и натрупаните знания за действието им върху човешкия организъм се оказва, че колкото са ползите, толкова, че дори и повече, са вредите от тях.

 

Знаете ли например, че антибиотиците предизвикват дискбактериоза, която може да доведе до сериозни и опасни заболявания и усложнения - чревни, общовъзпалителни, автоимунни или невропсихични?

 

Могат да се развият заболявания като екземи, бронхиална астма, диабет, остеохондроза, болест на Крон, хипертония, болест на Паркинсон, различни проблеми с костите и ставите, заболявания на вътрешните органи и дори злокачествени тумори в червата. И всичко това в следствие на възникнал дисбаланс в червата.

 

KАКВО Е ДИСБАКТЕРИОЗА?

 

В тялото ни живеят над 600 вида бактерии и 40 000 различни техни разновидности, като по-голямата част от тях се намират в червата. Заедно те изграждат нашата микрофлора и играят фундаментална роля в живота ни.

 

Микрофлората има отговорната задача да стимулира ръста на клетките на чревните стени, да регулира имунитета като въздейства върху нарушените му звена, да контролира енергийния и липидния обмен и да участва в развитието и функционирането на мозъка.

 

Част от бактериите, населяващи червата ни, наричаме “добри”, други – “лоши”, но всички те живеят в идеална хармония (еубиоза). При определени условия обаче „лошите“ вземат превес, нарушава се съотношението помежду им и това води до дисбаланс или дисбактериоза. Това е състояние, при което микроорганизмите в нашето тяло променят състава си, а тази промяна от своя страна, води до разстройство на стомаха и червата. По време на дисбактериоза в червата ни спират да се развиват полезните бактерии и тялото практически не получава витамини, мазнини и други важни за организма вещества.
   

Има множество фактори, които могат да причинят дисбаланс в състава на нормалната чревна микрофлора, но една от основните е употребата на антибиотици, които имат за цел да унищожат или блокират развитието на  патогенните микроорганизми, а всъщност заедно с тях загиват и полезните.  

 

 

Сред по-важните причини за дисбактериза са още:
    

  • Неправилно хранене – употребата на продукти с консерванти и оцветители,  хранене с дефицит на фибри и излишък от протеини или лесно усвоявани захари, продължително гладуване и злоупотреба с алкохол;    
  • Продължително психо-емоционално напрежение;
  • Болести на храносмилателната система или инфекциозни заболявания;
  • Алергии;
  • Имунодефицити;
  • Резки промени в климатографските условия.

 

Какво се случва, ако дисбактериозата не се лекува?                                                                

 

Ако дисбактериозата не се лекува, започват процеси, които могат да доведат до образуването на токсични вещества в червата, а те да се пренесат с кръвния поток до всички органи и тъкани.

 

Последиците могат да бъдат много и включват подуване, усещане за тежест, болка, газове, запек, диария, лош дъх, замаяност, липса на апетит, загуба на тегло и други неприятни усещания.

 

За съжаление, дисбактериозата може да се прояви не само в червата, но и да даде отражение върху цялото тяло и да причини сериозни здравословни проблеми.

 

 

В статия публикувана в medportal.ru на 18 юни 2020, д-р Антон Смирнов, гастроентеролог към Московския клиничен център A.С. Логинов споделя, че нарушенията в стомашно-чревния тракт в следствие на дисбактериоза могат да доведат до понижаване на имунитета, а от там зачестяват острите респираторни и вирусни инфекции. Също така, дисбактериозата може да допринесе за развитието на херпес и гъбични инфекции в тялото. В допълнение, дефицитът на редица витамини, който е характерен за нарушение на чревната микрофлора, може да доведе до различни заболявания, вариращи от зъбни до сърдечно-съдови.

 

Според някои лекари дисбактериозата може дори да допринесе за развитието на  злокачествени тумори в червата.
В научна разработка публикувана в Руската Научно-популярна енциклопедия на болестите probolezny.ru на 1 август 2019 г д-р Анна Алексеевна Лудевиг, гастроентеролог от Санкт Петербург,  описва пътя на някои от най-сериозните заболявания, които могат да възникнат в следствие на дисбактериозата.
 

Възпаление – път на инсулинова резистентност

 

Полезните бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които укрепват връзките между чревните клетки, предотвратявайки навлизането на токсични съединения в кръвта. Когато броят на нормалната флора намалява, съставът на чревната слуз се променя. Защитната бариера отслабва и се развива т. нар. „синдром на пропускливите черва“ – токсините от храносмилателната система навлизат в кръвния поток, предизвиквайки системно възпаление.

 

Възпаление на чревната стена при дисбактериоза

 

- Организмът разделя флората на „приятел или враг” с помощта на рецептори. Когато патогенът се прикрепи към рецептора, информацията за опасността се предава в клетката, където се стартира имунен отговор чрез каскада от реакции, насочени към борба с патогена. Освобождават се секреторни IgA, антимикробни пептиди и хемокини. Това води до активиране на макрофагите, които започват да секретират вещества блокиращи пътя на инсулина в клетката. В резултат на това се развива инсулинова резистентност. Без своя носител, глюкозата се натрупва в кръвта, което води до диабет тип II.

 

- С развитието на инсулинова резистентност, глюкозата започва да навлиза в чернодробните клетки, поради което в органа се образуват мастни натрупвания и може да се развие неалкохолна мастна чернодробна болест.

 

Хроничният възпалителен отговор, който причинява дисбактериоза, може да допринесе и за развитието на ревматични заболявания.

 

- Промененият състав на микробиотата засяга чревната имунна система. Имунната система, активирана от чревна дисбактериоза, предизвиква каскада от възпалителни реакции, което води до увреждане на ставите, кожата, бъбреците и червата. Ако реакцията на защитните сили е прекомерна, се развиват автоимунни заболявания.

 

- Полезните бактерии поддържат имунния отговор на организма в баланс. Те стимулират потискането на IgE и Th1 и Th2 лимфоцитите, които предпазват от инфекция. Ако не се развие популация от полезни микроорганизми, това може да доведе до алергични реакции.

 

Дисбактериозата е състояние, което не е за подценяване и както става ясно,   може да доведе до сериозни последствия и да „отключи“ опасни заболявания, затова е важно да знаем:

 

КАК ДА ВЪЗСТАНОВИМ НАРУШЕНИЯТ БАЛАНС НА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА СЛЕД ПРИЕМ НА АНТИБИОТИЦИ И ДА ИЗБЕГНЕМ УСЛОЖНЕНИЯТА?

 

Пробиотиците са живи микроорганизми, които приложени в достатъчна концентрация, оказват изключително ползотворни ефекти върху човешкия организъм.

 

За бързото възстановяване на микробиома /бактериите населяващи червата ни/, едно от най-важните условия е пробиотичните бактерии в него да са живи, защото само те ще окажат благотворно действие.

 

През 2002 г. СЗО официално дефинира определение за пробиотиците: „Живи организми, които приети в съответните количества оказват здравословен ефект върху организма” Понастоящем това е най-широко използваната и приета дефиниция, тъй като тя обхваща всички приложения на пробиотиците като живи микроби, а не само ползата за чревния хомеостаз.

 

Другият важен аспект при избора на подходящи пробиотични щамове засяга тяхната жизнеспособност и задържане/ колонизация.

 

Пробиотиците проявяват своята основна активност в гастроинтестиналния тракт (ГИТ), който представлява своеобразна комплексна екосистема със стотици бактериални видове. Пробиотичните бактерии трябва да преживяват при преминаването през различните отдели на храносмилателната система, попадайки последователно през различни неблагоприятни въздействия. Затова устойчивостта им към стомашната киселина, към храносмилателните ензими и променливото рН в различните отдели на храносмилателната система са част от качествата, които гарантират тяхната жизненост.

 

Пробиотичните бактерии трябва да преживяват при преминаването през стомаха, където отделянето на солна киселина представлява първата защитна бариера срещу по-голямата част от приетите микроорганизми. Те трябва да запазят жизнеността си и да преминат през целия чревен тракт във висок брой, след което успешно да колонизират в дебелото черво и да окажат полезното си действие.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРОБИОТИК - РАЗБЕРЕТЕ ТУК!

 


Референции:

https://medportal.ru/enc/gastroenterology/reading/43/
https://probolezny.ru/disbakterioz/
https://focalpointbg.com/images/stories/3Probiotics_DANOVA.pdf