За действието на Омега 3 - мастните киселини и връзката между високия холестерол и триглицеридите, разговаряме с Д-р Борис Ников

Article title 2


Д-р Борис Ников - през 1990 г. завършва Медицински университет София-специалност вътрешни болести. В момента е общопрактикуващ лекар в Медицински център „Орион“,  гр.София


Как можем да си набавим омега 3 мастни киселини?


Омега 3 мастните киселини можем да набавим чрез храната - орехите, от зеленчуците- спанак, къдраво зеле и зеленолистни, различните бобови зърна и разбира се от рибите- сьомга, риба тон, пастърва и сардини. Хлябът, житните растения и семената също са източник на омега 3 мастни киселини. Към списъка можем да добавим и различните соеви храни, които имат много здравословни предимства. В храните на практика обаче, вече има все по-малко истински съставки, защото те не са качествени. Затова приемът на Омега 3 чрез хранителни добавки е препоръчителен.


Д-р Ников, кога се нуждаем от допълнителен прием на Омега 3 ?


Човек се нуждае от прием на Омега 3 мастни киселини когато има наличие на метаболитен дисбаланс, наличие на повишени нива на лошия холестерол и триглицеридите и разбира се за профилактика, дори и при напълно здрави хора. Препоръчвам приема на Омега 3 за профилактика особено през зимните месеци/от октомври до март/, когато на организма му липсва витамин D и е налице забавен метаболизъм.


Как съдействат Омега 3 мастните киселини за намаляване на триглицеридите?


Омега 3 мастните киселини се свързват основно със способността им да регулират нивата на холестерола и кръвното налягане, но всъщност те са много важни и за намаляване на триглицеридите. Повишените стойности на триглицериди и лошият холестерол са опасни за организма, защото могат да доведат до атеросклероза, сърдечна недостатъчност и риск от инсулт или инфаркт. Те са характерни за хората с наднормено тегло, диабет, както и при алкохолиците и други. Триглицеридите са основната част от мазнините (липидите). Когато са приети чрез храната се
наричат екзогенни. Ако пък са синтезирани в самия организъм, тогава те са ендогенни триглицериди. Приетите чрез храната, те достигат до всички органи по кръвен път. Триглицеридите са важен източник на енергия, а холестеролът е градивен материал за клетки и хормони. Нормални стойности на триглицеридите могат да се постигнат чрез диета богата на риба или чрез прием на хранителни добавки с Омега-3. В моята практика имам пациенти, които приемат Омега 3 за понижаване на лошия холестерол в продължение на години и резултатите са много добри.


● Чрез Омега 3 производството на триглицериди в черния дроб значително се забавя и се елиминират възпалителните процеси, особено в кръвоносните съдове.


● Омега 3 мастните киселини предпазват от образуването на артериални плаки.


● Омега 3 мастните киселини могат да се приемат непрекъснато от хора, при които има наличие на запушване на артериите.

Около 25-30% от българите имат висок холестерол, което се дължи на непълноценното хранене и бедната на Омега 3 диета. Консумират се изключително много наситени мастни киселини, а също и трансмазнини, които са фактор за повишаване на лошия холестерол.