Повишен имунитет срещу пролетната „атака“ на вирусите и алергиите и Имунохелт Кидс Д-р Елена Сурчева – специалист детски болести

Article title 2


Повишен имунитет срещу пролетната „атака“ на вирусите и алергиите и Имунохелт Кидс  - д-р Елена Сурчева – специалист детски болести - МЦ „ПРИМАМЕД“, гр.Стара Загора, ул.“Генерал Столетов“ 25; тел. 0888 337752


Каква е ролята на имунната система в алергичните прояви?


Всяка среща на организма с чужда за него субстанция провокира отключването на защитна реакция. Това се постига с помощта на имунната система чрез сложни имунологични реакции, в които участват имунокомпетентни клетки. В определени случаи обаче, имунната система реагира с много силна реакция към дразнителите (патологично променен имунен отговор), които реално не са толкова сериозна заплаха за организма. Особено важна при алергиите е т.н. имунна памет – уникална способност на имунната система да запаметява информация от срещата с вещества, носещи чужда генетична информация. Това е причината за бързата реакция при следваща среща със същия алерген.

Какво е значението на имунотерапията при алергични реакции?

Както споменахме, при алергиите е налице патологично променен имунен отговор. Именно възстановяването на имунния баланс води до антиалергичен ефект и десенсибилизация или намаляване чувствителността на организма към определен алерген. Целта от приложението на имуномодулатори е да се възстанови баланса между имунните клетки.


Кои са най-честите алергии при децата?


Алергиите могат да бъдат разделени на няколко групи.
1. Причинители във въздуха – прах, козина на домашни любимци, полени – това
докторите наричат респираторни алергии
2. Приемът на различни храни и лекарства
3. От допир – от материи или вещества, с които са третирани алергиите
4. Хранителните алергии - от ядки, риба, прясно мляко, яйчен белтък
Кръстосани алергии:
- Алергия към белтъка на кравето мляко – една от най-разпространените алергии.
- Телешкото месо също трябва да се избягва
- Алергия към соевия белтък; Зърнени храни и полени; Домати и грах
Най-разпространените алергии са алергията към полените през пролетта, а от хранителните - към глутена.

Имайте предвид, че ако в семейството има човек, който е с алергия, това означава че има голяма вероятност и детето ви да има такава алергия.


Може ли да се предотврати появата на алергиите при децата, какво бихте посъветвали родителите ?


За намаляването на вероятността от появата на алергични реакции при децата от особено значение е захранването на бебето. Изпълнението на препоръките на педиатъра в този момент е много важно за избягването на този проблем. Освен това, както стана ясно, необходимо е изграждащата се имунна система да бъде в пълен баланс.


Защо децата боледуват по-често и имат нужда от имуностимуланти?


Причината се крие в“разсеяната“ имунна система на малките деца. Бебета и малките деца все още нямат напълно изградена имунна система, това води до по-лесно развитие на инфекции като най-често са на дихателната система. Между 0 и 2 години децата са почти без имунитет. На тази възраст всяко пето дете боледува често. При децата имунната система е в процес на изграждане. Детският организъм разполага само с първични клетки на имунната система. Ако детето се кърми, заедно с кърмата получава и антитела от клас IgA, които полепват по лигавиците на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт и образуват защитна бариера. През този период започва изграждането на имунологична „памет”. Организмът се бори за първи път с всички вируси и бактерии, с които се сблъсква. Затова поради незрялостта на имунната си система децата имат нужда от приемане на имуностимулатори.


Кои са най-честите причини за повтарящо се боледуване?


Най-честата причина е недоизлекуването. Много родители решават, че след 5-ия ден на лечение всичко е наред: детето няма хрема, температура, кашля по малко, но не е нищо сериозно. И го връщат обратно в детската ясла/градина. В повечето случаи родителите не се замислят, че недоизлекуваното заболяване може да доведе до усложнения или дори до хронично състояние. По принцип след остро респираторно заболяване са нужни поне още 5-7 дни за пълно възстановяване на организма. Друга причина е срещата с вируси и бактериални инфекции.
Вирусите, които причиняват остро респираторно заболяване са твърде много - повече от 200. При едно боледуване се получава имунитет към един вид, при друго – към друг. Освен това има и бактерии (стрептококи, стафилококи и др.), които също могат да предизвикат респираторни заболявания. Ако детето посещава детска градина, имайте предвид, че попадайки в новата обстановка, то ще се срещне и с нови вируси и микроби.

 Логичен е въпросът: Защо едни деца не се разболяват, а други не спират да ходят по лекари?

Всичко зависи от това доколко ефективно работи имунната система. Друга причина е слабият имунитет. Защитните сили на организма се влияят от множество фактори. Дисбактериозата също сред причините за повтарящо се боледуване. Това е състояние, при което има нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора. Интензивно размножаващите се патогенни микроорганизми се оказват много повече от полезните бактерии и им пречат за изработването на имуноглобулин А – основния защитник на организма от инфекции; И не на последно място това са алергиите, които са протичащ възпалителен процес. Защитната система на организма се бори с него, но не смогва да се справи и
с новите инфекции.

Зaщo виpycнитe инфeĸции ca c xapaĸтep нa епидемии?


Mнoгo виpycи ce paзпpocтpaнявaт бъpзo и мacoвo, ĸoeтo пpoвoĸиpa възниĸвaнeтo нa eпидeмия. Πpичинитe зa тoвa ca cлeднитe: Лecнoтo paзпpocтpaнeниe – мнoгo oт cepиoзнитe виpycи и виpycнитe зaбoлявaния ce пpeдaвaт лecнo чpeз ĸaпĸитe oт cлюнĸaтa, пoпaднaли вътpe чpeз дишaнeтo. B тoзи cи вид възбyдитeлят мoжe дългo вpeмe дa пoддъpжa aĸтивнocттa cи, зaтoвa мoжe дa нaмepи няĸoлĸo нoви нocитeля. Cĸopocтта нa paзмнoжaвaнeтo – cлeд пoпaдaнeтo в opгaнизмa ĸлeтĸитe ce зapaзявaт eднa cлeд дpyгa, ĸaтo пpeдocтaвят нeoбxoдимaтa xpaнитeлнa cpeдa зa виpyca. Tpyднocтта нa eлиминиpaнeтo – нe винaги ce знae ĸaĸ дa ce излeĸyвa eднa виpycнa инфeĸция зapaди тoвa, чe нe e изyчeнa дoбpe, възмoжнo e дa мyтиpa и дa ce диaгнocтициpa тpyднo – нa нaчaлния cтaдий лecнo мoжe дa ce oбъpĸa c дpyг пpoблeм.

 

С какво натурални съставки като черен бъз и ацерола подпомагат имунитета и борбата с алергиите?


Тъй като алергиите отключват свръхреакция на имунната система, както и възпаление, способността на черния бъз за подобряване на имунната система и успокояване на възпалението помага за облекчаване на алергията. Черният бъз е в списъка на най-ефективните растения, използвани за лечение на сенна хрема. Ацеролата пък е изключително богата по съдържание на естествен витамин С.


Какво е предимството на Имунохелт Кидс за засилване на имунитета и какво е действието му?


Ценното на този продукт е, че той е изцяло природен и изключително богат на естествен витамин С, който е лесно усвоим от човешкия организъм. Приемът на Имунохелт Кидс е подходящ при деца със склонност към чести респираторни инфекции. Изключително подходящ е за повишаване на съпротивителните сили на организма срещу бактериална и вирусна инфекция, включително инфекции на горните и долните дихателни пътища, простуда, остри инфекциозни заболявания на сливиците, бронхит, хрема, синузит и други.Имунохелт Кидс има антибактериално, антивирусно действие, имуномодулаторно и пробиотично действие. Всички тези полезни действия се дължат на съдържащите с в него натурални съставки: черен бъз, ацерола, Лактоферин, Инозитол, бета-глюкани и цинк, всяка от които спомага за комплексното укрепване на организма. Той спомага за поддържане на нормална телесна температура, благоприятства функционирането на дихателната система и оказва антиоксидантен ефект. Освен
това подпомага правилната обмяна на веществата и спомага за повишаване устойчивостта на организма срещу различни неблагоприятни фактори на външната среда. Прилагането му по време на острия период на респираторните заболявания помага за по-бързото и успешно лечение и предпазва от настъпване на усложнения чрез подобряване реакцията на имунната система. Имунохелт Кидс има своето място и като допълнително средство при настъпило вече усложнение от респираторна инфекция. Наличието на бета глюкани в състава му го
прави мощен имуномодулатор. Много добър резултат се постига и при използването на Имунохелт Кидс като профилактично средство и превенция на вирусните заболявания особено при често боледуващите деца. Не на последно място е възможността да се прилага сиропа и при най-малките-новородени, ако се наложи разбира се.