Магнезиев гел и олио - лесно приложими при магнезиев дефицит и физиотерапия - интервю с д-р Икономова

Article title 2


Д-р Виолетка Икономова e началник отделение по физикална и рехабилитационна медицина в Токуда болница-гр.София. Завършила е медицина в МУ- София през 1987 г. Специализирала е неколкократно в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония. Член на Българската Асоциация по Физикална медицина и рехабилитация.


За терапията с магнезиеви продукти разговаряме с Д-р Икономова- началник отделение по физикална и рехабилитационна медицина в Токуда
болница-гр. София


Използвате ли магнезиеви продукти за терапия?


Да, използваме разбира се. Във физиотерапията по принцип се използват отдавна магнезиеви продукти. Преди са се използвали под формата на електролитни разтвори на магнезий, а в момента се използват повече продуктите, които са под формата на олио или гел, защото много добре проникват при нашите процедури било то при фонофореза или йонофореза с нискочестотен ток.


Смятате ли, че е уместно едновременното използване на магнезий на таблетки и магнезий за трансдермална терапия - гел или олио?


Абсолютно да, дори е задължително, тъй като е хубаво в целия организъм да има едно добро ниво на магнезий за да се поддържа нервно-мускулната система и едновременно с това, локално на мястото да бъде вкаран допълнително магнезий за още по-добра концентрация, така че ние винаги го използваме в комбинация.


Какви са клиничните случаи, при които използвате Магнезий с витамин В комплекс и такива за трансдермална терапия?


Най-често магнезият се прилага при нервно-мускулните заболявания като една огромна група от заболявания. Като първо това са заболяванията на периферната нервна система, където има увреден периферен нерв и където магнезия служи като терапия за по-добър контакт на нерва с мускулната система и предаването на импулса. Другата голяма група заболявания, при които се включват магнезиеви продукти, това са полиневропатиите, които също са увреждания на периферната нервна система, но от друг тип и по същия начин въздействат за подобряването на провеждането на нервния импулс до мускула и съответно за по-добрата работа и изпълнение на движението на
самия мускул.


Смятате ли, че има противопоказания за използването на магнезиево олио и гел за трансдермална терапия?


За гела и олиото няма никакви противопоказания, или ако има такива, те са при някакви остри възпалителни, кожни или инфекциозни заболявания. Сравнително малка е групата на противопоказанията. Същото не бих казала за пероралните препарати, тъй като те могат да повлияят сърдечния мускул. При предозиране с магнезий може да настъпят някои увреждания.

При диабетно болните може ли да се използва магнезий като лечение?


Да, използва се много често при хора с диабет. Използва се и при диабетното стъпало, не само при невропатията. Диабетната полиневропатия влиза в групата на полиневропатиите, които могат да бъдат и от възпалителен характер.


Каква е препоръчителната продължителността за употребата на магнезий?


При гела и олиото няма определена продължителност - могат много дълго да се прилагат, докато при таблетките трябва да се спират от време на време, тъй като не е безобидно да се предозират.


Д-р Икономова сподели с нас и любопитни случаи от своята практика свързани с употребата на магнезий за лечение:


Искам да споделя още нещо за ползата от магнезия като много успешно средство за лечение и на стерилитет. Изхождайки от работата си в един санаториум преди повече от 20 години, където използвахме процедури, при които вкарвахме магнезиеви йони за подобряване на яйчниковата функция, стигнахме до извода, че магнезиевите йони повлияват изклюително добре този проблем. Само за 15 -20 процедури сме имали изключителни добри резултати в тази насока. Като се има предвид колко хора страдат от подобни проблеми, терапиите с магнезий се оказват много важни за репродуктивната способност на хората.