За ползите от колагена - интервю с очарователната доктор Михайлова

Article title 2


Д-р Веселина Михайлова - клиничен и естетичен дерматолог, венеролог, гр. София


В последните години се наблюдава изключителен интерес към продуктите с колаген. Интересуват се хора от всякакви възрасти и от двата пола. Все по-популярно е да се приемат този тип продукти. На какво се дължи според вас този засилен интерес към колагена?


Може би на това, че в обществото е прието хората да изглеждат добре, затова и хората се опитват да полагат максимални грижи за външния си вид. Колагенът се използва и с цел превенция, което вероятно се дължи на факта, че в съвремието ни хората стават все по-обездвижени и диагнози като остеопороза, остеоартрити или болки в ставите, са все по-чести.


Нека обясним на читателите, какво представлява колагена и колко вида от него различаваме?


Познати са над 16 вида колаген като те имат специфични локализации според типа. За кожата най-голямо влияние имат колаген от първи и трети тип, а 4-ти и 5-ти тип се отнасят до някои базални структури в съединителната тъкан и касаят здравината на тези
структури.


Каква част колагена, който се предлага на пазара може да бъде усвоен от организма ни?


Говеждият колаген е най-популярен и най-леснодостъпен, но колагена като молекула е неразтворима във вода и лично моето мнение е, че все пак за да премине този приет с храната или като добавка колаген, той трябва да премине първо през стомашно-чревния тракт, където се подлага на стомашни сокове, различни видове ензими и все пак това е една огромна молекула, която не може така лесно да премине дори и ентералната бариера т.е. през чревната цедка така да се каже. Затова аз смятам, че тези продукти нямат добра усвояемост. Аналогично, когато става въпрос за козметични продукти за локална апликация съдържащи колаген, е доста спорно доколко той може да изпълни функциите си и да навлезе дълбоко в кожата, така че да има очаквания ефект. Това е така именно поради невъзможността на колагеновата молекула за пенетрация.


Кои са най-честите причини хората да използват продукти с колаген?


На първо място това са здравословните причини и най-вече те са свързани с оплаквания след определена възраст от страна на кости, стави, хрущяли и т.н. същото време, се увеличава и броя на пациентите, които искат да заложат на този тип продукти с цел превенция. Например при повишен риск от остеопороза, при интензивни физически натоварвания или жени, които наближават периода на менопауза. Напоследък лекарите се отварят към тези продукти и във връзка с така нареченият „Холистичен подход“ за третиране процесите на стареене.

 

А какъв процент от колагена реално се усвоява от човешкото тяло и има ли някакъв начин да провокираме тялото си само да го произвежда?


Да, аз съм привърженик на това, организма да бъде стимулиран за да произвежда собствен колаген като разбира се няколко са факторите за това. На 1-во място да имаме адекватна суплементация т.е. добавяне на градивните елементи на колагена. Това са не само аминокиселините, но и серни съединения, които имат за цел да подпомогнат вътрешното изграждане, както и витамин С, който участва в превръщането на предшественика на колагена - проколагена в колаген. И не на последно място, трябва да редуцираме и вредните свободни радикали, които
подпомагат разграждането на колагена, а това е възможно с помощта на антиоксиданти като витамин Е. ПРОКОЛАГЕН е продуктът, при който съставките са така подбрани, че да отговарят на всички тези изисквания и който кара тялото да произведе собствен колаген. Той попада на
точното място, което има нужда от допълнително производство на колаген за да бъде възстановено, при това произведеният колаген се усвоява пълноценно от организма.


Какво можем да кажем за MSM? Какво представлява това съединение?


Това е една изключително популярна в съвремието ни молекула и широк кръг от потребители са запознати с нея. Тя присъства и в състава на ПРОКОЛАГЕНа за тези, които не я познават – тя представлява сярно съединение, което е бионалично и биоактивно т. е. резобрира се изключително добре и действа в организма. MSM има антивъзпалително и протективно действие по отношение на хрущялите, съединителната тъкан, а в известен аспект действа и антивъзпалително, антиоксидантно и дори антитуморно. Това съединение влиза в състава на комбинирани продукти, включително с колагена. MSM е необходим за изграждането на колаген, а по отношение на кожата - доставя серни съединения необходими за изграждането на кератина, който е основен градивен елемент на кожата, косата и ноктите. За да има ефект от приема на продукт с подобен състав, който да накара тялото само да произвежда необходимия му колаген, той трябва да се приема между 3 и 6 месеца.

 

Какви ефекти можем да очакваме от продукт като ПРОКОЛАГЕН?


Можем да говорим за цялостно тонизиране при употребата му и склонност към по-голяма издържливост при физически натоварвания, редуциране на болката, тъй като има противовъзпалително действие и подобряване еластичността на структурите на кожата и тяхната здравина. Препоръчвам да хората да залагат преди всичко на превенцията преди да се стигне до лечение независимо дали става дума за кожата или ставите. Да редуцираме до колкото е възможно стреса и да залагаме на антиоксидантите и здравословния начин на живот.