Мг+В комплекс помага ли за справяне със стреса и умората? - Ивелина Петкова, маг. фармацевт, гр. Стара Загора

Article title 2


Интервю с Ивелина Петкова, маг. фармацевт, гр. Стара Загора

Мг+В комплекс помага ли за справяне със стреса и умората?

Да,Магнезий + витамин В комплекс помага да предолеете напрежението и хроничната умора. Той осигурява необходимото дневно количество магнезий, а витамините от група В подпомагат функцията на нервната система.

Когато сме подложени на стрес, тялото изразходва големи количества магнезий, а в същото време, точно в тези ситуации, нуждите от този анти-стресов минерал са най-големи. Магнезият участва в редица мозъчни процеси като невротрансмитер и се грижи за намаляване на стреса, тревожността и раздразнението, като в същото време подобрява качеството на съня.

Еднократният дневен прием на Магнезий + витамин В комплекс осигурява 10.3 mmol магнезиеви йони, които са достатъчни за попълване на липсите в тялото.

Как мога да разбера, че в тялото ми липсва достатъчно количество магнезий. До какво води това?

Липсата на магнезий води до отпадналост и умора, раздразнителност и липса на концентрация, стрес и тревожност. Появяват се мускулни спазми, нарушения на сърдечния ритъм и главоболие. Липсата му винаги се свързва и с липсата на калций в организма. Освен това, когато количеството на магнезий в тялото намалее, се повишава нивото на холестерола в кръвта, тъй като той е отговорен за метаболизма на мазнините и синтеза на белтъчини.

Спортувам активно и искам да разбера, трябва ли да приемам допълнително магнезий при това положение?

Магнезият е изключително необходим и за активно спортуващите, тъй като при тях нужните количества бързо се изчерпват. Минералът е важен за поддържане на електролитния баланс в тялото. Той подкрепя нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия.

Ако за вас спортуването е начин на живот, трябва да приемате достатъчно магнезий, защото усилената физическа дейност провокира обилно потене, чрез което се губят значителни количества магнезий. Освен това активният метаболизъм, по време на спорт, също води до повишената консумация на ценния минерал, а мускулната издръжливост и общият тонус намаляват когато неговите нива се изчерпват.

Магнезий+В комплекс спомага за намаляване на физическата умора и нормализира сърдечния ритъм. Той се грижи за добрия тонус, сила и енергия.


Каква е ролята на витамините от В комплекс?

Всички витамини от група B играят своя собствена роля в подпомагането на метаболизма, позволявайки на тялото да произвежда енергия и допринасяйки за здравето на целия организъм:

В1 помага за преобразуването на хранителните вещества в енергия.

В2 действа като антиоксидант и също спомага да се превърне храната в енергия.

В6 участва в метаболизма на аминокиселини, производството на еритроцити и създаването на невротрансмитери.

B12 е жизненоважен за неврологичната функция, производството на ДНК и развитието на червените кръвни клетки.