ABOPHARMA в подкрепа на Световния ден за борба с рака

Article title 2


Световният ден за борба с рака, отбелязван вече повече от 20 години на 4 февруари, е глобална обединяваща инициатива, ръководена от Международния съюз за борба с рака (UICC). Тази инициатива има за цел да помогне за създаването на един нов свят, в който милиони смъртни случаи, причинени от онкологични заболявания ще бъдат предотвратени и достъпът до животоспасяващо лечение и грижа ще бъде еднакъв за всички – без значение кои сме ние или къде се намираме. Това може да бъде постигнато чрез увеличаване на осведомеността и привличане на внимание към проблема в световен мащаб, чрез подобряване на образованието по темата и потикване на правителствата и отделните хора по света да предприемат действия срещу болестта. Защото вярваме в това, че ракът не е само здравословен, но и чисто човешки проблем, който засяга всички нас.

 

Този Световен ден за борба с рака ние вярваме, че нашият ангажимент да действаме ще доведе до мощен напредък в намаляване на глобалното въздействие на раковите заболявания.   

 
Раковите заболявания представляват критичен здравен и човешки проблем. В наши дни 9,6 милиона души умират от рак всяка година, което го прави втората най-честа причина за смърт. И все пак, поне една трета от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени. Това ни дава всички основания да действаме. Ние от Abopharma също вярваме, че здравословният начин на живот, превенцията и ранното диагностициране могат да бъдат ключът към бъдеще без рак.


Настоящата 2021 година, последната година от кампанията „Аз съм и аз ще бъда“ има за цел да ни покаже, че нашите действия оказват влияние върху всички около нас, върху нашите квартали, градове и общности, в които живеем и че повече от всякога, нашите действия могат да бъдат пренесени отвъд граници и да се усетят в целия свят. Напредъкът е възможен и ние можем да направим много. 3.7 милиона души могат да бъдат спасени всяка година.

 

В последните години много се обръща внимание на свободните радикали. Това са силно реактивни вещества, които имат потенциала да навредят на клетките. Тялото ни все по-често е подложено на вредното въздействие на свободните кислородни радикали, които се образуват при състояние на стрес, тютюнопушене, неадекватната или прекомерна консумация на хранителни вещества и алкохол. Така нареченият оксидативен стрес се определя като дисбаланс между производството на свободни радикали и реактивни метаболити, така наречените оксиданти или реактивни кислородни видове (ROS), и тяхното елиминиране чрез защитни механизми, наричани антиоксиданти. Множество изследвания през последните две десетилетия проучват и разкриват механизмите, по които продължителният оксидативен стрес може да доведе до хронично възпаление, което от своя страна може да е предпоставка за повечето хронични заболявания, включително рак. Важно е да се отбележи, че едва 5 до 10% от раковите заболявания нямат връзка със заобикалящите фактори и начин на живот и са вследствие на генетични мутации и наследствена обремененост, докато почти една трета от тях са свързани с употребата на тютюн и алкохол.


Тялото произвежда някои от антиоксидантите, които използва за неутрализиране на свободните радикали. Тези антиоксиданти се наричат ​​ендогенни антиоксиданти. Въпреки това, организмът разчита на външни (екзогенни) източници, предимно от диетата, за да получи останалите антиоксиданти, от които се нуждае. За съжаление обаче, поради съвременният начин на живот и режим на хранене, както и качеството на храната, което поставяме под въпрос, често се налага допълнителен прием на антиоксиданти чрез хранителни добавки.

 

Ключов момент при превенцията и борбата с онкологичните заболявания е и здравият и устойчив имунитет. Имунната система играе ключова роля в поддържането на целостта на организма. Освен защитата срещу патогени, той участва активно в превенцията и защитата от ракови заболявания. Всеки един от нас има спонтанни мутации в своите клетки, които се появяват в резултат на нормалната им функция. В резултат на тези мутации, тези клетки могат да се изродят и да доведат до развитие на ракови заболявания. Тук идва и ролята на имунната система. Добре функциониращата имунна система има способността да разпознава тези клетки и да ги елиминира навреме, преди да са започнали да се възпроизвеждат и да нахлуват в заобикалящите ги тъкани. Също така, имунните ни клетки обикновено са много добри в разпознаването на чужди клетки и бързото им елиминиране. От друга страна, когато имунната система не функционира правилно, то тя не може да разпознае тези клетки достатъчно бързо и тогава раковите клетки имат шанс да се размножат.

 

В допълнение към това, имунната система може да играе много по-важна роля за свързания с възрастта риск от рак, отколкото се смяташе досега. Последни проучвания показват, че стареенето на имунната система е по-добро обяснение за честотата на рака отколкото натрупването на случайни мутации. Тимусната жлеза, която е орган на имунната система, участва в храненето и развитието на Т-клетките убийци. Голяма част от спада в силата на имунната система с течение на времето се дължи на постоянното влошаване на тимуса.

 

Добрата новина е, че съществуват методи, с които да поддържаме устойчива имунната си система и да забавим процесите на стареене. Добрият сън, редовното движение, избягването на стрес и напрежение, здравословното хранене, отказване от тютюнопушенето, ограничаване приема на алкохол и употребата на природни и интелигентни имуномодулатори са част от тези методи за профилактика и превенция.

 

 

Abopharma предлага на българския пазар БИО сок от Нони който има мощни антиоксидантни, имуномодулиращи и противовъзпалителни свойства.  Сокът е един от най-мощните природни източници на антиоксиданти и е с изключително богат състав, в който влизат витамините А и C, витамин В3, минералите калций, калий, магнезий, натрий и желязо. Високите нива на антиоксиданти, които се съдържат в сока от Нони предотвратяват клетъчното увреждане, причинено от свободни радикали. Освен това, учените откриват съдържание на дамнакантал, ксеронин и скополетин -  вещества, които имат важни функции по отношение на имунитета и нормалното психоемоционално състояние. Съдържащият се в Нони дамнакантал способства за образуването на така наречените Т- и В- клетки и за формирането на оптимално равнище на лимфоцити и фагоцити в организма. Дамнаканталът служи като „пазител” при процеса на делене на клетките и тъканите, като не им позволява да се изродят. Всичко това подкрепя научните твърдения, че дамнаканталът е известен с противораковия си ефект.

 

При онкологичните заболявания, превенцията е от ключово значение. За съжаление обаче, съществуват хора с развити онкологични заболявания. При тези пациенти БИО сокът от Нони също намира своето приложение. Консумирането на сок от Нони дава много добри резултати по време и след лъче- и химиотерапия, които, както знаем, могат да бъдат изключително агресивни и унищожителни за организма и да доведат до допълнително отслабване на имунната система. Има научни данни, че сокът от Нони, чрез повлияване на имунната система подобрява общото състояние на организма и пациентите преминават по-лесно през този период. Нони влияе върху един от най-честите ефекти от химиотерапията – общата отпадналост и липсата на тонус. С Нони пациентите се чувстват доста по-тонизирани, намаля се повръщането и чувството за гадене. Освен това благодарение на Нони, пациентите спят доста по-добре. Самата химиотерапия има свойството да води до депресия и раздразнителност. Нарушават се фазите на съня-през деня са по-сънливи, а вечер не могат да спят. В тези случаи Нони успокоява и възвръща нормалния цикъл на съня.  Не на последно място, има докладвани проучвания, доказващи мощен обезболяващ ефект на сока от Нони, както и повишена продукция на серотонин след консумация. Всички тези качества го правят изключително подходящ за прием от пациенти след химио- и лъчетерапия.

 

Освен това, Нони повишава терапевтичният ефект на химиотерапията, дотолкова доколкото може да съдейства за много по-устойчива имунна система на пациентите и да способства за проявяването на по-малко странични ефекти по време на терапията. По този начин се дава възможност пациентите да изкарат цялата химиотерапия по-леко и се подпомага процесът на лечение. Химиотерапията притежава изключително неприятни странични ефекти и поради тази причина, много хора избират да прекратят животоподдържащата си терапия отколкото да изтърпят последиците от нея. Както вече споменахме, Нони помага за намаляване на тези странични ефекти, което може да спаси животи.

 

В заключение, Abopharma се обявява в подкрепа на Световния ден за борба с рака, защото вярваме, че който и да сте и каквито и да са вашите действия – малки или големи – те ще бъдат поредната стъпка в посока трайна и положителна промяна, за бъдеще без рак.

 


 

Научете повече за БИО сока от Нони тук: nonibio.bg

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990475/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5536032/
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320827
https://www.pnas.org/content/115/19/E4316
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/what-is-cancer/body-systems-and-cancer/the-immune-system-and-cancer
https://www.worldcancerday.org/
https://ec.europa.eu/jrc/en/news/2020-cancer-incidence-and-mortality-eu-27-countries
https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/cancer_bg
https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/society/20200131STO71517/svetoven-den-za-borba-s-raka-kakvo-pravi-es