Помощ, кърлеж! Съвети за първа помощ и превенция

Article title 2


Кърлежи – мнозина „изтръпват“ само при мисълта за тях и не без основание. Ухапването от кърлеж винаги води след себе си редица притеснения. То може да крие много рискове от заразяване с различни болести и сериозно да застраши здравето ни, ако не вземем навременни мерки.

 

Затова бързата и адеквата реакция е от ключово значение. Най-правилното решение в случай, че имаме забит кърлеж, е да го замразим чрез специални медицински средства, достъпни в аптеките и в  последствие да посети медицински специалист, който да го отстрани.

 

В следващите редове ще разгледаме подробно какви са опасностите при ухапване от кърлеж, какви усложнения биха могли да настъпят, ако не бъде изваден след два, три и повече часа. Какви опасности крие скъсването на кърлежа при вадене и кои са надеждните медицински средства за първа помощ при забит кърлеж, които задължително трябва да присъстват в домашната аптечка (особено през летните месеци).

 

Какво се случва, когато ни ухапе кърлеж?

 

Кърлежите са кръвосмучещи ектопаразити по хората и животните. Както стана ясно, хапването от кърлеж може да е изключително опасно заради болестите, предавани от тях. Сред тях са менингоенцефалит, борелиоза или т. нар. Лаймска болест, опасната Ку-треска и др. Домашните любимци също са не по-малко застрашени от хората.

 

Най-често срещаните и нас кърлежи са твърдите (иксодовите кърлежи), а меките (аргасовите кърлежи) кърлежи  паразитират предимно по птици и бозайници и по-рядко нападат човека.  За съжаление не съществува достатъчно надеждна превантивна защита от кърлежи. Това, което можем да направим е да сме внимателни при разходка в парка или гората.

 

Какво да НЕ правим при ухапване от кърлеж?

 

Много често хората дори не разбират за самото „забиване“ на кърлежа и го откриват в последствие, обикновено след като кърлежът се е хранил известно време и е увеличил размера си.

 

Естествено след като открием забит кърлеж, най-добре е той да бъде изваден от кожата възможно най-бързо.Познатите на мнозина традиционни методи за изваждане на кърлежи могат да са изключително опасни за здравето и живота на човека. При тях се разчита на стресирането на кърлежа, който поради стреса се откача сам от мястото на забиване. Един от най-разпространените методи за отстраняване на кърлежи е чрез пинсети.

 

При неправилно боравене с тях обаче рискуваме кърлежът да започне да се освобождава сам и да започне да повръща в раната вече изсмуканата кръв, примесена със стомашния му сок и слюнката му. Това може да е изключително опасно, защото, ако е преносител на някоя от изброените инфекции, той със сигурност ще ви зарази.

 

Кое е работещото решение срещу кърлежи?

 

Най-доброто решение за справяне с кърлежите е безопазното отстраняване, ако кърлежът вече е забит. Това следва да става със специални за целта медицински средства, които вече са широкодостъпни в аптечната мрежа. Такъв е STOP TICK - сет против кърлежи.

 

Той е медицинско изделие, разработено специално за отстраняване на кърлежи от хората и животните. STOP TICK действа като замразява кърлежа и спира отделянето на заразната слюнка в процеса на отстраняване при познатите традиционни методи.

 

Технологията му осигурява цялостно покритие на тялото на кърлежа. Това го предпазва от разкъсвания и така намалява риска от контакт с инфекциозните агенти по време на самото отстраняване. Затова STOP TICK  е задължителна част от домашната аптечка особено през летните месеци и едно от задължителните неща, които трябва да имаме за „всеки случай”.

 

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ:
 

 

Купи онлайн STOP TICK - ТУК!