Как колоидното сребро влияе върху развитието на вирусите?

Article title 2


Абофарма и д-р Маркина разказват за действието на колоидното сребро върху вирусите.

Нововъзникналите вирусни инфекции или тези от повтарящ се характер представляват сериозен риск за човешкото здраве и са отговорни за огромен процент от инфекциозната заболеваемост и смъртност по света. Вирусите притежават уникални характеристики в следствие на техния огромен еволюционен потенциал. Той дава възможност на вирусите бързо да се адаптират към настоящия си  гостоприемник, да заселят нов такъв и да мутират, добивайки резистентност към различни антивирусни терапии.

Зоонотични вируси, като много коронавируси, включително новооткритият Covid-19 коронавирус, биват породени от животни, но техният специфичен биологичен механизъм често им позволява да се прехвърлят и върху хората. Различни вирусни заболявания от пандемичен характер стават познати на човечеството през последните десетилетия. Най-известните примери са: SARS коронавирус, Covid-19 коронавирус, маймунска шарка, Хантавирус, вирус Нипа, Хендра вирус и не на последно място, опасността от пандемични грипни вируси, най-често от птичи или свински произход.

Достатъчни ли са съвременните методи за борба с вирусите?

Въпреки, че някои тежки вирусни заболявания, които са причинявали трайно увреждане или смърт в миналото, днес са напълно изкоренени, благодарение на масовите усилия за ваксинация, за много други, бързо развиващите се вирусни патогени все още не са налични ефективни методи за профилактика и лечение. Антибиотиците също не оказват влияние върху вирусни инфекции. Това е така, тъй като вирусите действат като похитители, които нахлуват в нормално функциониращите човешки клетки. След като се свърже с клетката гостоприемник, вирусът вкарва своя генетичен код в нея и започва да се възпроизвежда. Вече инфектираната клетка започва да произвежда повече вирусен генетичен материал вместо обичайните свои клетъчни продукти. Въпреки напредъка в медицината и антивирусните проучвания, изключително сложният механизъм на действие на смъртоносните вирусите налага спешна необходимост от нови противовирусни средства за борба с тях.

Къде е мястото на нанотехнологиите в борбата с вирусите?

В наши дни се разработват нанотехнологии за различните отрасли на съвременните науки. Нанотехнологията намира приложение и в медицината, в частност в разработването на антивирусни терапии. Металните наночастици доказано проявяват вируцидна активност срещу широк спектър от вируси, а сребърните наночастици са считани за най-ефективните сред металните наночастици в борбата с вирусите. Изключително малкият размер на сребърните наночастици (от 10 до 100nm) позволява тяхното навлизане във вирусния геном, където те блокират клетъчните фактори и вирусните вектори и респективно, възпрепятстват възпроизвеждането на вируса.

Продукти, съдържащи колоидно сребро

За щастие, на пазара съществуват продукти, съдържащи колоидно сребро. Такива са продуктите от серията Silvertuss на AboPharma. Сребърните частици в него са с положителен заряд, което прави възможно привличането им с отрицателно заредени вируси, гъбички, свободни радикали и други патогени. Когато положителните сребърни йони се прилепят към отрицателно заредените частици на тялото, те бързо нарушават метаболизма им, след което се извеждат от организма, чрез имунната, лимфната и отделителната системи. Също така, патогените не могат да изградят резистентност към колоидното сребро.

Продуктите от серията Silvertuss съдържат и прополис. Прополисът е добре документиран в литературата като средство за борба с редица вирусни и бактериални инфекции. Благодарение на уникалния си състав, прополисът противодейства на вирусите като блокира тяхното разпространение от една клетка в друга. Прополисът активира естествените защитни сили в организма и ускорява възстановяването на увредените лигавици и тъкани.

В допълнение, полизахаридите и смолистите вещества, съдържащи се в продуктите от тази серия, създават механична бариера под формата на защитен слой върху лигавицата на респираторната система. Този защитен слой я прави много по-трудно податлива както за вирусни, така и за бактериални инфекции. Нещо повече, назалният спрей съдържа морска вода. Морската вода има деконгестантно и почистващо действие върху лигавицата на носната кухина, която е първата преграда пред вирусите.

В продуктите от серията присъстват и екстракти от Гринделия, Бяла Ружа, Мащерка, Лечебна мъдрица, Пчелник, както и Гума арабика, които спомагат за справяне с неприятните симптоми характерни за вирусните инфекции.

Серията SILVERTUSS обхваща пълната гама от продукти за деца и възрастни, които противодействат директно на възпаленията на дихателните пътища.

•           SILVERTUSS сироп

•           SILVERTUSS спрей за гърло

•           SILVERTUSS спрей за гърло за деца

•           SILVERTUSS спрей за нос

•           SILVERTUSS FLU сашета

 

 

В заключение, колоидното сребро, особено в комбинация с прополис, е мощно средство, което директно унищожава вирусите. Благодарение на природния си произход, продуктите от серията Silvertuss са изключително подходящи и напълно безопасни за превантивен прием и продължителна употреба.

 

Д-р Първолетка Маркина е общопрактикуващ лекар от гр. София. Има завършена специалност Хомеопатия, както и магистърска степен по Здравен мениджмънт и Финанси на здравеопазването.